Στρες, ήλιος, καθιστική ζωή, μόλυνση του περιβάλλοντος, ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιφέρει φθορά. ‘Όμως η φύση προσφέρει εκπληκτικές πρώτες ύλες που μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα να αμυνθεί στις επιθέσεις της καθημερινότητας. Αυτό είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Ελιξίρια Ομορφιάς» που εξέδωσε πρόσφατα η αισθητικός Δήμητρα Γουλά, η οποία μιλά στις ΣΤΙΓΜΕΣ για τον τρόπο δράσης των φυσικών καλλυντικών και παρουσιάζει συνταγές βασισμένες σε προϊόντα της Κρητικής γης.

Της Ρίκης Ματαλλιωτάκη – φωτογραφίες Γιάννης Βελισσαρίδης

Αντικείμενο των σπουδών σας και της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας είναι η ομορφιά. Είναι όμως η ομορφιά κάτι το μετρήσιμο, κάτι που επιδέχεται βελτίωση ή μήπως είναι κάτι το απόλυτα υποκειμενικό;
Είναι βέβαιο ότι η ομορφιά είναι κάτι το εντελώς υποκειμενικό, ο κάθε πολιτισμός, ο κάθε άνθρωπος, έχει εντελώς διαφορετικά κριτήρια. Αντικείμενο των σπουδών μου όμως είναι η αισθητική, η επιστήμη που βοηθά την επιδερμίδα να παραμείνει υγιής σε βάθος χρόνου, που δεν αλλάζει στυλ και χαρακτηριστικά. Η αισθητική δεν είναι πλαστική χειρουργική.

Πότε η αναζήτηση της ομορφιάς και της νεότητας γίνεται ματαιοδοξία; Και μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να επεμβαίνουμε στη φύση και την φυσιολογική φθορά του χρόνου;
Η φύση είναι οδηγός και εμείς την ακολουθούμε. Μας δείχνει πάντα τα όρια που δεν πρέπει να υπερβούμε. Επεμβαίνουμε μόνο για να διορθώσουμε την φθορά, όχι για να διορθώσουμε την φύση. Είναι απόλυτα φυσικό να μεγαλώνουμε και θα πρέπει να νιώθουμε ευγνώμονες γι’ αυτό, έχουμε την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας να μεγαλώνουμε με αξιοπρέπεια. Ότι και αν κάνουμε για τη βελτίωση της εικόνας μας είναι θεμιτό αρκεί να φαίνεται φυσικό. Τι είναι το φυσικό; Αυτό που δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά μας, την φυσιογνωμία μας, την ιδιαιτερότητα μας.

Η αισθητική φροντίδα δεν είναι όμως το παν. Τι πρέπει να προσέχει ο σύγχρονος άνθρωπος ώστε να μην φθαρεί από τις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής;
Για να αντιστρέψουμε τη φθορά της καθημερινότητας, που φέρνει το στρες, ο ήλιος, η καθιστική ζωή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, αυτά που θα πω ίσως φανούν γνωστά και τετριμμένα. Γυμναστική για την καλή αιμάτωση και οξυγόνωση της επιδερμίδας. Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά για να διατηρούμε ψηλά τα επίπεδα των βιταμινών στο αίμα. Πολύ νερό για την αποτοξίνωση του σώματος και την ενυδάτωση των κυττάρων. Αντηλιακή προστασία για να αποφύγουμε την φωτογήρανση. Θετική σκέψη. Η ευτυχία είναι αντιγηραντική.

Στο βιβλίο «Ελιξίρια Ομορφιάς» που εκδώσατε πρόσφατα παρουσιάζετε συνταγές για καλλυντικά βασισμένα σε φυσικές πρώτες ύλες. Ποιο το σκεπτικό για να τα προτιμήσουμε από τα εμπορικά σκευάσματα που προτείνουν οι μεγάλες εταιρείες σε τόσο όμορφες συσκευασίες;
Η συσκευασία δεν είναι η ουσία και εγώ θέλω να προσεγγίζω την ουσία των πραγμάτων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έγραψα αυτό το βιβλίο, χωρίς σπόνσορα και χωρίς άλλα συμφέροντα από πίσω. Υπάρχει μία βασική γνώση που θέλω να μοιραστώ μαζί σας και που αποτελεί την βάση του βιβλίου μου: τα σπιτικά φυσικά καλλυντικά είναι απόλυτα συμβατά με τα κύτταρά μας. Για να το πω απλά, τα κύτταρά μας περιβάλλονται από μια προστατευτική μεμβράνη η οποία έχει ρόλο ελεγκτή. Αυτή η κυτταρική μεμβράνη «επιλέγει» σε ποια στοιχεία θα επιτρέψει να διεισδύσουν μέσα στα κύτταρα και σε ποια όχι. Τα συνθετικά στοιχεία, δεν τα αναγνωρίζει η κυτταρική μεμβράνη και δεν παίρνουν «την άδεια» εισόδου στο κύτταρο. Αντίθετα, τα φυσικά στοιχεία τα οποία είναι απολύτως αναγνωρίσιμα από τον οργανισμό μας, περνούν την κυτταρική μεμβράνη και διεισδύουν μέχρι την καρδιά των κυττάρων μας με συνέπεια να έχουμε γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Βέβαια, η διαφημιστική προβολή των μεγάλων εταιρειών στον χώρο της ομορφιάς μας έχει περάσει το μήνυμα ότι τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα είναι πιο ισχυρά και πιο αποτελεσματικά από τα φυσικά. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Τα σπιτικά φυσικά καλλυντικά έχουν κάποια αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα:
• Αφού δεν συντηρούνται για πολύ, είναι πάντα φρέσκα και τα θρεπτικά τους στοιχεία παραμένουν πλούσια και αναλλοίωτα.
• Είναι αγνά και φιλικά προς τον οργανισμό
• Το κόστος τους είναι ελάχιστο
• Έχουν άμεση δράση στην επιδερμίδα, καθώς διεισδύουν βαθειά μέσα στα κύτταρά μας
• Είναι εύκολο να τα βρούμε παντού, στον κήπο, την κουζίνα, το μανάβη μας στο σούπερ μάρκετ.

Γεννηθήκατε στα Χανιά, μεγαλώσατε στο Ηράκλειο και διατηρείτε στενή επαφή με την Κρήτη, σίγουρα θα έχετε εντοπίσει πολλά Κρητικά προϊόντα που να αποτελούν άριστες πρώτες ύλες για τέτοιου είδους καλλυντικά.
Η Κρήτη είναι η γη που παράγει ελιξίρια . Το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το λάδι ελιάς, η δάφνη, η ρίγανη και εκατοντάδες αλλά βότανα, φυτά και έλαια είναι πραγματικά ελιξίρια νεότητας. Αρκεί να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε.

Θα προτείνετε στις αναγνώστριες των ΣΤΙΓΜΩΝ κάποιες τέτοιες συνταγές βασισμένες σε χαρακτηριστικά Κρητικά προϊόντα;
Το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της Κρήτης, η ελιά και το λάδι προσφέρεται για ολοκληρωτική περιποίηση, είναι από τα πολυτιμότερα φυσικά έλαια. Περιέχει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης Α, αλλά και Βιταμίνη Ε, σίδηρο, χαλκό και φωσφόρο. Κάνει καλό στο αφυδατωμένο και ευαίσθητο δέρμα, στα εύθραυστα νύχια και στα ταλαιπωρημένα μαλλιά ενώ έχει και ήπια αντηλιακή δράση.

Ενυδατικό πίλινγκ προσώπου

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι ελιάς
  • Κάνετε μασάζ με το μίγμα για 5 λεπτά αποφεύγοντας την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Αναζωογονητικές μάσκες προσώπου με βάση το λάδι ελιάς
Λιπαρό δέρμα- 1 κουταλάκι λάδι ελιάς , 1 κουταλάκι γιαούρτι , 1 κουταλάκι άργιλο ,2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από δίκταμο.
Κανονικό δέρμα- 1 κουταλάκι λάδι ελιάς, 1 κουταλάκι θυμαρίσιο μέλι.
Αφυδατωμένο-ξηρό δέρμα – 1 κουταλάκι λάδι ελιάς, 1 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο – 1 κουταλιά πολτό από μπανάνα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της κάθε μάσκας μαζί μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα και το απλώνουμε σε πρόσωπο και λαιμό εκτός την περιοχή των ματιών για 20 λεπτά. Αφαιρούμε με χλιαρό νερό.

Θρεπτικό αντηλιακό λάδι για τα μαλλιά
200 ml λάδι ελιάς
1 κουταλιά ψιλοκομμένα φύλλα δάφνης
1 κουταλιά αποξηραμένο δεντρολίβανο
Βάζουμε το λάδι ελιάς σε ένα γυάλινο μπουκάλι και ρίχνουμε μέσα το δεντρολίβανο και την δάφνη. Αφήνουμε το μπουκάλι για 7 μέρες στον ήλιο ώστε να εμπλουτιστεί με τα ευεργετικά στοιχεία των βοτάνων. Απλώνουμε το λάδι στα μαλλιά μας από τις άκρες ως τις ρίζες όταν φτάσουμε στην παραλία και ανανεώνουμε κάθε φορά που βγαίνουμε από την θάλασσα.

Εύθραυστα νύχια – ταλαιπωρημένα χέρια
100 γραμ. ελαιόλαδο , 20 φύλλα ελιάς , χυμό λεμονιού.
Βάζετε σε ένα γυάλινο βάζο το ελαιόλαδο μαζί με τα φύλλα ελιάς και τα αφήνετε 24 ώρες. Προσθέτετε μερικές σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού κάθε βράδυ σε ένα κουταλάκι από το μίγμα του ελαιόλαδου και κάνετε ελαφρύ μασάζ στα νύχια, πετσάκια και χέρια. Σε είκοσι ημέρες τα νύχια σας θα έχουν δυναμώσει απίστευτα και τα χέρια σας θα είναι όμορφα και απαλά, όμως συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το μίγμα και εμπλουτίστε την διατροφή σας με ασβέστιο και μαγιά μπύρας.

Αναζωογονητικό – Ενυδατικό λάδι σώματος
100 ml λάδι ελιάς, 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
Προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο λεβάντας μέσα στο λάδι ελιάς και ανακατεύουμε το μίγμα. Το βάζουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι και το χρησιμοποιούμε κάθε βράδυ μετά το ντους με ελαφρύ μασάζ. Τονώνει, τρέφει και ενυδατώνει το δέρμα σε βάθος

 Η ευτυχία είναι αντιγηραντική (περιοδικό ΣΤΙΓΜΕΣ)

 

Αφήστε μια απάντηση