Ο Βελονισμός σαν θεραπευτική μέθοδος περιλαμβάνεται στην ιατρική παράδοση της Κίνας πάνω από 5.000 χρόνια. Την πιο εντυπωσιακή προώθηση για την εξάπλωση του βελονισμού στη Δύση έδωσε το ταξίδι στην κίνα του τότε προέδρου των Η.Π.Α. κ. Ντίξον. Το 1975 Ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρία Βελονοθεραπείας.

Ξεκινά στην Κίνα του 16ου αιώνα όπου οι παλλακίδες του αυτοκράτορα τον χρησιμοποιούσαν για να διατηρήσουν την γοητεία τους. Στη Δύση βέβαια έγινε γνωστός τα τελευταία είκοσι χρόνια και εφαρμόζεται ευρύτατα στον χώρο της ομορφιάς.
Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία στο χώρο των κοσμητικών θεραπειών, που υπόσχεται την ανοικοδόμηση της αρχιτεκτονικής του δέρματος, την πρόληψη και εξάλειψη των ρυτίδων και την εξισορρόπηση των εσωτερικών λειτουργιών θρέψης και οξυγόνωσης της επιδερμίδας. Επιχειρούμε να αλλάξουμε τη δομή του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο εσωτερικό του δέρματος αντικαθιστώντας το αλλοιωμένο λόγο ηλικίας κολλαγόνο με νέο, πιο υγιές και ανθεκτικό, αλλά και με μεγαλύτερο όγκο.
Ο κοσμητικός βελονισμός επεμβαίνει σε όλα τα στρώματα του δέρματος και όχι μόνο στην επιδερμίδα , αγγίζοντας ακόμα και μυϊκές στιβάδες του προσώπου. Σκοπός είναι να αναπλάσουμε το δέρμα, να συμβάλουμε στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, να διεγείρουμε τους ινοβλάστες (κύτταρα υπεύθυνα για την παραγωγή υαλουρονικού οξέος, κολλαγόνου και ελαστίνης) και να ομαλοποιήσουμε το βιορυθμό των δερματικών κυττάρων.
Με την πάροδο των χρόνων, ο ρυθμός ανάπλασης του δέρματος μειώνεται σταδιακά. Γι’ αυτό είναι σημαντική η επανάληψη της θεραπείας, η οποία αναπροσαρμόζει την ανάπλαση του δέρματος με θεαματικά αποτελέσματα που φαίνονται από την πρώτη κιόλας θεραπεία. Το διάστημα της θεραπείας εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία και η γενική κατάσταση του δέρματος , ενώ η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κανείς τη θεραπεία είναι κοντά στα 30.
Ο κοσμητικός βελονισμός όχι μόνο δεν αντενδείκνυται όταν έχουν προηγηθεί θεραπείες όπως το μπότοξ, αλλά είναι συμπληρωματικός. Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική που βοηθά τη μικροκυκλοφορία του δέρματος (η οποία μειώνεται σημαντικά με θεραπείες όπως το μπότοξ).
Παράλληλα, με τον κοσμητικό βελονισμό αντιμετωπίζονται περιπτώσεις ασθενών με σοβαρές αυτοάνοσες δερματοπάθειες (π.χ. έκζεμα, ψωρίαση, ακμή, λεύκη, δερματίτιδες).

“Το σώμα είναι η ύλη της ανθρώπινης ύπαρξης, μέσω της οποίας αφήνει ένα ίχνος στον κόσμο.
Το σώμα αγγίζει και αγγίζεται. Το σώμα βλέπει και βλέπεται. Με το σώμα επενδύουμε σε μια θεϊκή αξία….την ομορφιά.” Constantin Brancusi 1876-1957