Μάτια με σακούλες

Πολλές φορές παρατηρούμε πως τα μάτια μας πρήζονται στο κάτω μέρος, έπειτα από ένα έντονο κλάμα, από έλλειψη ύπνου, ακόμα και από ένα βαρύ νυχτερινό γεύμα. Το φαινόμενο αυτό όμως είναι παροδικό. Οφείλεται στη συσσώρευση λεμφικού υγρού, το οποίο αργά ή γρήγορα θα απορροφηθεί. Οι σακούλες στα μάτια οφείλονται σε συσσωρευμένο λίπος στο κάτω βλέφαρο. Το φαινόμενο αυτό είναι κληρονομικό και μόνιμα εμφανές. Μπορεί να γίνει όμως ακόμα πιο έντονο, με τη συσσώρευση και λεμφικού υγρού στο κάτω βλέφαρο.

Τι είναι το λεμφικό υγρό

Το λεμφικό σύστημα μοιάζει με το κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού μας. Αποτελείται από μικρά και μεγάλα αγγεία, τα οποία περιέχουν ένα διαυγές υγρό, που ονομάζεται λέμφος. Η λέμφος κινείται με φορά αντίθετη από αυτή της κυκλοφορίας του αίματος, φιλτράροντας και αποτοξινώνοντας όλο τον οργανισμό. Είναι πολύ βασικό να κρατάμε το λεμφικό μας σύστημα σε καλή κατάσταση. Η συσσώρευση λεμφικού υγρού κάτω από τα μάτια, σημαίνει πως η λέμφος λιμνάζει και επομένως τα βλέφαρα δεν αποτοξινώνονται καλά. Τα μάτια, λόγω της φυσικής ανατομίας τους, είναι πιο δύσκολο να αποτοξινωθούν σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. 

Αντιμετώπιση

Για το λίπος δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, γιατί είναι θέμα ανατομίας των ματιών. Αν και σε μικρή ηλικία δεν είναι και τόσο ορατό, μεγαλώνοντας, κατεβαίνει προς τα κάτω και προκαλεί τις, ορατές πλέον, αντιαισθητικές σακούλες, οι οποίες μπορούν να περιοριστούν σημαντικά με ειδικά μασάζ ματιών, ενώ εξαλείφονται χειρουργικά με την απλή μέθοδο της βλεφαροπλαστικής. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τη συσσώρευση του λεμφικού υγρού, αν μάθουμε πώς να κρατάμε το λεμφικό μας σύστημα σε καλή λειτουργία.

Τι μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση του λεμφικού υγρού

Θεραπεία

Tip για πρησμένα μάτια

Φυσικές συνταγές για πρησμένα μάτια

Ατμόλουτρο με δεντρολίβανο. Βράστε σε μια κατσαρόλα λίγο νερό με δεντρολίβανο και
βάλτε από πάνω το κεφάλι σας για 10 λεπτά – πριν τις κρύες κομπρέσες χαμομηλιού. Η συνταγή αυτή εξαφανίζει τις σακούλες.

Κρύες κομπρέσες χαμομηλιού.
Βράστε λίγο νερό με χαμομήλι και αφήστε το λίγη ώρα στο
ψυγείο να κρυώσει. Βουτήξτε μέσα δύο στρογγυλά βαμβακάκια και κάντε με αυτά κρύες κομπρέσες.

Μάσκα για πρησμένα μάτια. Βράζετε 1 φλιτζάνι νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού βότανο μέντας και 1 κουταλάκι του γλυκού χαμομήλι. Το στραγγίζετε και αφού κρυώσει ρίχνετε μέσα 2 κουταλάκια του γλυκού πολτό από αλόη και 1 κουταλάκι του γλυκού ζωμό
φρέσκου αγγουριού. Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο. Με τη μάσκα αυτή, μπορείτε να κάνετε κομπρέσες στα μάτια σας, κάθε πρωί για 10 λεπτά.

Κρύα κουταλάκια. Μπορείτε να έχετε δύο κουταλάκια του γλυκού στο ψυγείο
σας και να τα τοποθετείτε στα μάτια σας ανάποδα, κάθε πρωί ή όταν τα βλέπετε πολύ πρησμένα. Αυτό το τρικ λειτουργεί σαν μαγικό ενάντια στα πρηξίματα.