Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού, ήταν οι Ινδιάνοι, οι οποίοι συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα. Με την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο, η συνήθεια αυτή πέρασε στην Ευρώπη και κατόπιν, εξαπλώθηκε βαθμιαία σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερα από 4.000 χημικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του μονοξειδίου του άνθρακα και του βενζολίου. Ένας καπνιστής έχει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνει ρυτίδες από έναν μη καπνιστή, αφού το τσιγάρο καταστρέφει τα τριχοειδή αγγεία, τα οποία οξυγονώνουν και τρέφουν την επιδερμίδα. Το κάπνισμα αλλοιώνει τις βιταμίνες C, Α και Ε και κυρίως τη C, η οποία συνεισφέρει στην παραγωγή του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Επιπλέον, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα της επιδερμίδας και προκαλεί μια «κίτρινη χροιά» στην επιδερμίδα – κυρίως στις άκρες των δαχτύλων. Η χρήση κρεμών που περιέχουν βιταμίνες, με σημαντικότερη τη βιταμίνη C, θωρακίζουν την ομορφιά από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. Η διατροφή με πολλά λαχανικά, φρούτα και νερό, είναι απαραίτητη.

Φυσική θεραπεία για καπνιστές

Πήλινγκ με λεμόνι (1 φορά την εβδομάδα)

Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και κάνετε ελαφρύ μασάζ με το μείγμα στην επιδερμίδα σας, για 2 λεπτά. Εφαρμόστε το πήλινγκ βράδυ και την επόμενη μέρα αποφύγετε τον ήλιο. Φοράτε πάντα αντηλιακή.

Αντιοξειδωτική κρέμα για καπνιστές από εσπεριδοειδή με βιταμίνη C

Λιώνετε το κερί μέλισσας σε μπεν μαρί και προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας το μείγμα για 1 λεπτό. Κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, προσθέτετε τα αιθέρια έλαια και τις κάψουλες. Περιμένετε για 1 ώρα και αποθηκεύετε το μείγμα σε καθαρό, γυάλινο βαζάκι. Χρησιμοποιείται καθημερινά σαν κρέμα νυκτός.